ponedjeljak, 15. rujna 2014.

DIY Maska Za Kosu

Bok cure!

Danas vam pišem o mojoj najdražoj prirodnoj maski za kosu koju možete napraviti u toplini svoga doma :-)




Za početak, ja sam isprobala mali milijun DIY maski za kosu – jaja, avokado, banana, ulja, med, majoneza, jogurt… Nema toga što meni nije bilo na kosi, no ova koju ću vam danas predstaviti na mojoj kosi se pokazala najučinkovitijom i dugoročno je pokazala najbolje rezultate.

To je zapravo uljna mješavina koju ja ljeti nanosim prije svakog pranja, bez iznimaka, a s dolaskom jeseni i obaveza jednostavno više nemam toliko vremena pa je stavljam bar jednom tjedno, a nekad i dva. Trudim se što češće!

Masku nanosim na suhu kosu koju podjelim u tri dijela – donji, srednji i gornji dio. Počnem od donjeg jer mi je tako najlakše. Sam postupak stavljanja je malo neuredan i za moju dugu kosu traje 15 – 20 minuta i to je jedino što mi se ne sviđa kod ove maske.

Na kosi je držim najmanje 3 sata, a ljeti je znam staviti ujutro i isprati tek predvečer pa to nekad bude i po 10 sati. Mislim da se ne isplati raditi masku i onda je držati npr. pola sata jer ipak i ovi sastojci koštaju.




A sastojci su sljedeći:

-         Kokosovo ulje ( 4 – 5 žlica ) – Ja osobno preferiram da je u krutom stanju pa ga čuvam u ostavi gdje je hladno i suho. Osnovi sastojak kokosovog ulja je zasićena laurinska kiselina, inače poznata po tome što štiti od raznih bolesti pa je ulje poželjno i oralno konzumirati. Kokosovo ulje ima veliku nutritivnu vrijednost i ljekovita svojstva pa i ne čudi što ga se slovi za jedno od najzdravijih ulja. Posudu od 400 mililitara sam platila oko 70 kn.

-         Maslinovo ulje ( 4 – 5 žlica ) – Nema ga na slici jer ga čuvamo u velikim bocama u ostavi. Moram li uopće išta pisati o blagodatima maslinovog ulja? :-) Ono se također sastoji od masnih kiselina od kojih je najviše zastupljena oleinska kiselina.

-         Arganovo ulje ( 2 žlice ) – Iznimno rijetko i skupo ulje koje se dobiva iz ploda drva argana koje raste samo u jugozapadnom Maroku. Sadrži visoke količine nezasićenih masnih kiselina od kojih i linoelinsku,  poznatu po tome što regenerira kožu i kosu. Ja sam 100 mililitara ovog ulja platila oko 90 kn.


-         Ricinusovo ulje ( 1 žlica ) –  Za razliku od arganovog, ovo ulje je vrlo jeftino i lako dostupno, pa ga tako možete pronaći u svojoj obližnoj ljekarni po cijeni od cca. 10 kuna. Ima širok spektar ljekovitih djelovanja zahvaljujući ricinoeličnoj kiselini i vitaminu E koji su zastupljeni preko 90% u ovom ulju. Također je poznato po tome što pospješuje rast kose, pa je ova maska pogodna i za korijen kose, samo je potrebno dobro umasirati jer se tako potiče cirkulacija.

Sva ulja koja koristim su hladno prešana i možete ih pronaći u Bio&Bio dućanima.

Zatim te sastojke jednostavno pomiješam u posudici dok ne dobijem jednoličnu smjesu.

Masku krasi predivan miris, meni se stvarno sviđa :-)



Moram napomenuti da ne možete ovu masku nanjeti jedan put i onda očekivati čuda kao što to možete s nekom kupovnom maskom. Ova maska je potupno prirodna i ne sadrži silikone i voskove koji prividno zaglade kosu pa vi imate dojam da je zdrava. Za nekakve prve rezultate trebalo bi je koristiti barem dva mjeseca. Ja sam stvarno bila ustrajna i rezultat je divan. Imam zdravu, sjajnu, mekanu i dugu kosu bez obzira što sam je tretirala pramenovima. Za sada je moja kosa 2 puta tretirana blajhom. Poslije svakog posjeta frizeru ona je suša i malo oštećenija jer  blajh je blajh i on jednostavno mora oštetiti kosu pa barem malo ( morala sam se nekako izvući iz crne ), ali od sljedećeg puta nastavljamo s bojom pa se tako moja kosa više neće štetiti. Ono što želim reći u ovih zadnjih par rečenica jest to da bi moja kosa sada trebala biti u ne baš tako bajnom stanju, ali nije, zahvaljujući ovoj maski za kosu :-) Kad postignem željenu boju ću vam pripremiti post '' From Black To Blonde '' pa će te moći vidjeti o čemu pričam.

Jeste li isprobali ovakav tip maske ili imate nekakav drugi trik kako očuvati kosu zdravom? Svakako podijelite sa mnom svoje savjete :-)

Broj komentara: 14:

  1. Jako volim diy maske za kosu-ova tvoja mi je sjela kao slag na tortu :) upravo sam tako nesto trazila. Do sad sam koristila maslinovo i ricinusovo ulje i htjela bih ubaciti i kokosovo jer sam citala da radi cuda za kosu. Hvalaaa :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ova maska radi čuda, vjeruj :-)
      Samo budi uporna!

      Izbriši
  2. također radim diy masku samo kaj ja izostavim maslinovo ulje i umjesto njega stavim avokada a nekad makadamiju...a sve ostalo isto :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je avokado bilo teško isprati pa sam odustala od toga, a ovo isperem uz doslovno jedno šamponiranje :-)
      Kakve ti rezultate daje makadamija uz ovo? Gdje si je nabavila?

      Izbriši
    2. ma ja ti avokado stavim najmanje, jednu žličicu dok kokos i ricinus ne štedim :)
      a makadamiju sam ti kupila u kemigu, ako si z zg-a predjes cestu kod petrove crkve i traziš Bauerovu ulicu i samo ides ravno i nemres fulat ;)

      Izbriši
    3. e da u vezi rezultata sa makadamijom, zadovoljna sam s njom s tim da ja stavim i na mokru kosu prije susenja par kapi, navodno štiti od fena e sad nezz koliko je to tocno a bude mi fino mekana i također ju stavim kad ju osusim ili opeglam na vrhove, ali samo kap dvije ne vise, i i brzo se upije, ne otežava kosu a bude mi mekana do iduceg pranja :)

      Izbriši
    4. U Splitu sam, ali vjerujem da ću je tu pronaći u Bio&Bio :-)
      Hvala ti na savjetu, od sljedećeg puta se mojoj uljnoj mješavini pridružuje i makadamija :-)

      Izbriši
    5. mislim da mos i naručit sa njihove stranice ako ju ne nađeš u bio&bio ;)

      Izbriši
  3. slabo si objasnila postupak stavljanja maske na kosu, čime ju stavljaš? jel se to imalo upije u kosu ili i nakon par sati bude masno? kad staviš masku jel staviš ručnik na kosu? količine ulja koje si navela su za jednu upotrebu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stavljam rukama i ja stavim veliku količinu i dobro natopim tako da se ne upije baš.
      Ja ne stavim ručnik osim ako nisam stavila baš pretjeranu količinu ulja pa da mi cidi s kose onda zamotam u ručnik.
      Kako ćeš je nanosit i hoćeš li staviti ručnik ovisi od osobe do osobe, djelovanje je isto.
      Da, za jednu upotrebu, ali sad opet ovisi od osobe do osobe to jest o dužini kose.
      :-)

      Izbriši
  4. aha. ja imam jako dugu kosu pa bi mi to bilo nezgodno držat satima na glavi, padala bi mi kosa po leđima. ali trebala bi isprobat. zasad stavljam ricinusovo i makadamiju na vrhove nakon svakog pranja kose

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam i ja dosta dugu pa svežem nekakvu čvrstu visoku punđu i drži :-)
      Možda da probas svezat pleteinicu pa punđu i tako ić spavat?

      Izbriši
  5. to bih mogla, dobra ideja, samo ću to preko dana da ne zamažem posteljinu s uljima :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ma nemas problema sa time, ja ti imam kosu do guzice pa fino svežem kosu u punđu i no problem ;)
      a nekad znam stavit i pred spavanje samo manju količinu, i onda stavim ručnik na jastuk i to je to ;)

      Izbriši

Hvala na komentaru :-)